.

Демонтаж на климатик

Как сами да си демонтираме климатика?

По принцип това е операция която би трябвало да се извърши от квалифициран персонал, но за тези които имат поне малки технически познания, това не би било проблем. Впрочем какво означава "специалист" или квалифициран персонал не знам, тъй като няма точно определени критерии, но като гледам какви млади "специалисти" са се навъдили, аз лично се съмнявам във възможностите им).

Първо и много важно нещо е да не допуснем изтичане на фреон в атмосферата. За целта трябва да го „съберем“ (фреона) във външното тяло.

Това става, като се включи климатика в режим охлаждане на възможно най-ниска температура (трябва да сме сигурни, че компресора работи, иначе нищо няма да се получи) и се затвори крана на по-малката тръба за около 20-30 секунди, след това се затваря и крана на по-голямата тръба. През цялото време компресора на климатика трябва да работи и чак след затварянето на по-големия кран, климатика се изключва.

Трябва да имате в предвид, че някой модели климатици имат "пресостат" за ниско налягане и е възможно след като затворите по-малкия кран, компресора сам да се изключи след 15-20 секунди. Тогава трябва бързо да завиете и по-големия кран и да изключите климатика.

За тези които не знаят, крановете на климатика се намират на външното тяло, в повечето случаи в дясната страна (ако сте с лице към външното тяло). За да можете да затворите (завиете) първо трябва да махнете челната тапа (това е една много голяма гайка) и да си приготвите шестограмни ключета. Внимавайте тъй като след дългогодишна работа уплътненията  на крановете (обикновено гумени), са износени и е възможно да изтърват по малко фреон.

За марковите и инверторните модели обикновено са нужни 4мм. шестограмни ключета, а за останалите 5мм. (има и изключения при толкова различни марки и модели), което ми напомня да ви кажа, че това е метод за събиране на фреона във външното тяло, който е универсален за всички видове, модели и мощности.

След като затворите крановете, бързо изключете климатика от дистанционното и след това от контакта (ако е включен директно, свалете предпазителя).

Следващите стъпки са да развиете медните тръби от крановете на външното тяло, после от щуцерите на вътрешното тяло и да разкачите (или в някои случаи да срежете) комуникативните и захранващите кабели.

За да свалите вътрешното тяло без да го счупите трябва да сте внимателни и да прецените как точно е захванато за панела (метална планка предварително захваната стабилно за стената).

В  повечето случаи има 2 щипки в долната част на вътрешното тяло, които се откопчават или с леко натискане нагоре или с издърпване на пластмасата надолу. Друг вариант за сваляне на вътрешното тяло от панела е като го хванете с две ръце и внимателно го повдигнете нагоре успоредно на стената. При всички положения в горната част на металната планка има "уши", на които е закачено вътрешното тяло. След като го свалите от стената демонтирайте и металния панел и го закрепете отзад на вътрешното тяло (може да решите пак да го монтирате на друго място но, ако загубите панела монтажа се усложнява доста).

След това е ред на външното тяло. Там в повечето случаи (освен ако не е монтирано вътре в терасата) болтовете, които го държат за стойките са ръждясали. Успеете ли да ги развиете или скъсате, не правете грешка сами да го вдигате от стойките. Освен, че е опасно, не е удобно за сам човек пък и самото тяло на климатичната система от едната страна тежи доста повече, понеже компресора е там и лесно бихте го изтървали. По-добре извикайте някой познат или съседа (ако сте в добри отношения с него). Добре  би било да се подсигурите като обезопасите външното тяло на климатичната система с някое въже, а ако нямате такова под ръка, някой от кабелите би могъл да ви свърши работа (разбира сe ако е достатъчно дълъг).

Ако извършите и процедурата по вдигането на външното тяло без проблем, Ви остава само да развиете фишерите на стойките и да си ги приберете.

Като цяло в заключение: Преди да започнете сами да си демонтирате климатика, решете дали после ще го монтирате на ново място, тъй като за монтажа ще ви трябва повече професионален опит и доста инструменти (затова едва ли ще можете сами да се справите). Ако ползвате услугите на фирма, тя би могла да ви демонтира стария климатик срещу минимална сума и да не си заслужава труда, сами да извършвате процедурата описана по-горе.