.

Обща информация за климатика

Какво е инвертор:

Накратко най-предпочитаният вариант климатична система на съвременния пазар.

Не случайно в Япония - меката на технологиите, се продават изключително и само инвертори. Там конвенционалните сплит-системи са отживелица. И така - с какво са по-добри?

Принципът на работа на климатиците е възможността да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Тази енергия се получава от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. С тази не лека задача се справя компресорът - сърцето на климатика.

При конвенционалните климатици, той работи с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната. Ето защо конвенционалният климатик е доста по-неикономичен.

За да избегнат това, производителите създават компресори с плавно, цифрово регулиране на мощността , в зависимост от температурата, която трябва да се достигне.

Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си, докато конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване, на принципа на бойлера.

Поради това икономията на инвертора спрямо конвенционалния му далечен роднина е от 25% до 72% .

 Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури  до - 20 градуса по Целзий, което за конвенционалния е непостижимо.

 

Инверторните климатици биват различни видове, като всяко ново поколение става все по-съвършено от предишното.

 • АС-Променливотокови (клас B и C) - 35% по-икономични от конвенционалните климатици,
 • DC-Правотокови (клас А) – до 55% по-икономични от конвенционалните климатици,
 • DDC-Дигитални правотокови (клас А) - до 60% по-икономични от конвенционалните климатици
 • DDC Hibrid - Дигитални правотокови Хибридни (клас А) - до 72% по-икономични от конвенционалните климатици.
 • Хипер-инвертори (клас ААА)- до 98% по-икономичен от конвенционалните климатици

 

Основни компоненти на климатика:

 • Фреон - хладилният агент
 • Компресор - засмуква и нагнетява фреона , поддържа неговото движение по хладилния контур.
 • Кондензатор - радиатор , разположен във външния блок и осигуряващ прехода на фреона от газообразна фаза в течна фаза ( кондензация ) .
 • Терморегулиращ вентил - понижава налягането и температурата на фреона преди изпарителя .
 • Вентилатор - обслужва изпарителя и кондензатора и осигурява по-голяма интензивност на топлообмена с околната среда .
 • Компресорът, кондензаторът , терморегулиращият вентил и изпарителят са съединени с медни тръби , в които циркулира фреонът и малко количество компресорно масло .

 

Какво е BTU?

Повечето климатици са с капацитет измерен в Британски Топлинни Единици (BTU).

1 BTU е количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса по Целзии). 1 BTU е равно на 1,055 джаула.

EER (energy efficiency rating) - коефициентът на енергийна ефективност е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност във W(ват).

Очевидно стремежа на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена. Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други уреди. Климатична система обаче за разлика от изброените електроуреди, за всеки похарчен W отдава 3, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество от друг нагревател (приблизително).

 

 

Температурен диапазон на работа на Климатик:

За конвенционален тип:

- при производителите на ниския клас:       - 2°С -4°С външна температура,

- при производителите на средния клас:     - 5°С - 8°С,

- при производителите от високия клас :     - 10°С - 12°С

За инверторния тип климатик тези стойности варират от  -15°С -20°С  високия и среден клас климатици.

 

За оптимизацията при отоплението с климатичната инсталация в студените дни от значение са още:

- качеството на монтажа;

- мощността на кондиционера;

- изложението на помещението;

- изолацията и дебелината на стените;

- вида на дограмите;

- външната влага; мъгла т.н.

 

Фреон-опасен ли е той за нас:

До 1930 година, използваният в климатиците газ бил опасният за здравето амоняк. След няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. Фреонът е открит от известния учен химик Томас Миджли.

В съвременната климатична техника, използваният фреон е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002 година , масово използван е фреон R- 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R- 407 и R-410. Те са безвредни за околната среда, но са скъпи и затова купувачите все още предпочитат R-22.

Ако все още се безпокоите за това дали фреонът в съвременния му вид е опасен, ще ви информираме, че той влиза в състава на много лакове за коса, епилатори с охладители и дори в някой от спрейовете лекуващи ангина.